Rostam Mirlashari – konsertproducent och prinsen av baluchisk musik

”Sångaren Rostam Mirlashari måste ha en av Sveriges vackraste och mest förföriska röster.”  Martin Nyström, musikkritiker på Dagens Nyheter.

Rostam Mirlashari är artisten som med sin sensuella sångröst och innerlighet givit baluchimusiken ett internationellt ansikte. Hans eviga önskan om en fredligare värld har även gjort honom till en konsertproducent med en rad unika produktioner bakom sig. Kulturella möten och mångfald är något av Rostams signum.

Född och uppvuxen i Baluchistan, ett bergigt område i södra Iran, mötte Rostam musikens magi redan i sin mammas vaggsånger. Han kunde ofta höra både pappa och mamma sjunga traditionella folksånger hemma och det är även ur dessa minnen som han idag hämtar sin inspiration.

Under sina resor i världen har Rostam sedan mött flera olika kulturer, botaniserat i uråldriga sångskatter och lärt sig olika traditionella sångtekniker. Något han låter genomsyra sitt artister idag där världskulturer får mötas genom musikens magiska universalspråk.

”Sångaren Rostam Mirlashari sjunger a capella. Det är otroligt vackert och alla toner är perfekta. Publiken håller andan. Musiken träffar rakt i våra hjärtan.” recenserade Integration i fokus, 2002.

1991 anlände Rostam som politisk flykting till Sverige och började genast studera sång och musik på Kulturama. Han fortsatte sedan vidare för högre studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. På Kungliga Musikhögskolan blev han introducerad till den svenska folkmusiken av Susanne Rosenberg, men det var kanske mötet med landsmannen Abdulrahman Surizehi som skulle komma att göra det största avtrycket.

Abdulrahman Surizehi, numera bosatt i Norge, var känd som banju-mästaren av baluchisk musik och kom att bli den som lärde Rostam allt det han idag kan om baluchisk musik. Idag är baluchisk musik Rostams specialitet, och han går numera under titeln ”prinsen av baluchisk musik” – även i sitt hemland.

”Lead vocalist Rostam Mir Lashari, popularly known as the Prince of Baluchi music, was accompanied by seven band members at the debut performance in Muscat. ’The band was roped in on popular demand.’” skrev Muscatdaily 2011.

Inspirerad av sina nya kunskaper bestämde sig Rostam för att dra igång sitt första folkmusikband, åttamannabandet Golbang (1994) som än idag turnerar världen över med sin unika mix av musik från olika delar av världen.

Förutom Golbang, har Rostam även agerat initiativtagare, kompositör och låtarrangör för: Shohaz (2001-2003), Padik (2002) och Sheida (2006-2007) samt de nyare konstellationerna Aramn och Rozhnak. Det alla Rostams band har gemensamt är just blandningen av musik från olika kulturer, där finns ofta persiskt, baluchiskt, afganskt, kurdiskt, svenskt och ibland norskt. Rostams unika sound har skapat stor framgång världen över och gjort att han medverkat i allt i från Voice of America, BBC och pakistanska tv-shower, till svenska tv- och radioprogram.

”Rostam är en sångare som behärskar många traditionella sångtekniker som gör honom unik. Han har en känsla och en känslighet i sin röst som ger melodierna ett uttryck som är starkt gripande och själfullt. I hans ljusa röst finns ofta den sorts vibrato som i de ögonblicken får text och melodi att skälva.” recenserade musikmagasinet Lira 2013.

Rostam Mirlashari – konsertproducenten med visioner för världen

Utöver sin artistkarriär är Rostam även en flitigt anlitad konsertproducent. Hans första produktion var den turnerande festivalen Kultur i exil som genomfördes år 2000 i samarbete med bland andra Södra teatern. Festivalprogrammet bestod av artister från Iran i exil, och den mänskliga värmen och strävan efter integration och mångfald är något som går som en röd tråd genom alla Rostams produktioner.

2001 grundade han Kista Världsmusikfestival i samarbete med Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Kista Stadsdelsförvaltning. Festivalen bjuder än i dag på färgsprakande världs- och folkmusikartister från världens alla hörn, med syfte att inspirera och öka känslan av tillhörighet i förorten.

2003 startade Rostam minifestivalen Norouz i Stockholm för att fira det Iranska nyåret och vårdagjämningen, och mellan 2005 och 2009 producerade han ungdomsfestivalen Kankarsh i Kista och Stockholm city. Det senast påbörjade projektet är Pangean Rhythm som Rostam startade 2007. Pangean Rhythm fungerar som ett turnénätverk för internationella artister inom världs- och folkmusik.

Rostams produktionsbolag heter Farhang och på deras hemsida kan du läsa mer om de olika projekten. För skivor som Rostam medverkat på, se sidan music & video.

Kuriosa:

  • 2013 slog Rostam tittarrekord med sin medverkan i den pakistanska tv-showen Coke Studio Pakistan.
  • Han introducerade världsmusiken i den svenska Melodifestivalen genom sin medverkan som artist och låtskrivare av låten ”I mina drömmar (Mani armani taha)” 2007.
  • Rostam har deltagit som vokalist i flera olika projekt, ett av dem var Kvintessens! som leddes av Anders Nyberg.

Album:

1998 – Omit (soloprojekt)
2000 – Padik (soloprojekt)
2000 – Golbang (Golbang)
2003 – Saali Nó (Golbang)
2007 – Sheida (Sheida, singel)
2008 – Nouruz (Golbang, EP)
2009 – Setareh (Golbang)
2009 – Hela Världen (Anders Nyberg ensemble, en samlingsskiva där Rostam medverkar)
2012 – Morid (Golbang, EP)
2013 – Padik (Padik)