About Rozhnak

Presstext

Folkmusikern och kulturpristagaren Rostam Mirlashari släpper sitt efterlängtade soloalbum ”Rozhnak”.

I snart trettio år i Sverige har hans karismatiska röst som frontfigur för världsmusikbandet Golbang vunnit en internationell mångsidig och ständigt växande publikintresse. I över tjugo år har han producerat Kista Världsmusikfestival vars mål är att berika Sveriges musik- och kulturliv samt att belysa den mångfacetterade och mångkulturella plats som Kista, Stockholm och Sverige är.

Rostam, född in i den nomadiska och inhemska civilisationen i Balochistan, är idag erkänd som kultur och traditionsbärare samt utövare av folkmusik från den sydöstra provinsen i Iran. En uråldrig befolkningskultur som levt, och idag lever under enorm orättvisa.

Albumet Rozhnak, ”ljuset”, innehåller låtar som beskrivs som ett ”explosivt djupdyk och interaktion mellan den traditionella musikskatten från Balochistan och den moderna instrumentuppsättning och harmonik från väst”. Rostam lyfter fram den balochiska musiken och ger röst åt en kultur som inte har en självklar hemvist i hemlandet som han tvingades fly från.

Tillsammans med sin son, Bamshad Mirlashari (kompositör och medproducent för hela albumet), har dem tillsammans med musiker från Sverige, Iran, Kurdistan, Afghanistan, Chile och Turkiet, lyft fram det gömda guldet från Balochistan som lämnar sinnena fyllda med värme, intellekt och hopp.

Ljuset har hittat sitt hem.

Den 1:a mars släpps albumet digitalt och den 20:e mars väntas en skivreleasekonsert på Södra teatern. Just konserten på Södra teatern infaller samma dag som Nouroz (vårdagsjämningen), en högtid för det nya året som firas av azerier, balocher, hazarer ,kurder, pashtuner, perser, zazaer med flera. Under denna kväll bjuds det även på persisk, afghansk och kurdisk musik.

Medverkande musiker

Rostam Mirlashari, Sång & Tanborag
Daniel Reid Saxofon, Dragspel
Shnå Ahmadi, Sång
Pedram Shahlai, Fiol
Bamshad Mirlashari, Piano
Mårten Hillbom, Slagverk
Oskar Nilsson, Bettinsoli Gitarr
Samuel Löfdal, Kontrabas
Yahya Ahmadzai, Tabla & Dohlak (afghanskt slagverk)
Hiva Khatib, Tonbak (persiskt & kurdiskt slagverk)
Wali Heidar, Rabab (afghanskt stränginstrument)

För mer info och biljetter klicka här: